Parròquia de Sant Bartomeu

2014, Festa Major

Se’m demanen unes paraules de Rector pel programa de la Festa Major. Les escric amb molt de gust. Serà la primera vegada que amb tot el poble de Roda de Berà celebraré la festa de sant Bartomeu. Però no és la primera vegada que la celebro, donat que en el passat, ja vaig tenir-ne ocasió quan era rector a Montferri que també celebra la Festa Major a honor del Sant. De manera, doncs, que ja forma part del meu bagatge fer Festa Major per la seva diada.

Estic a l’expectativa pels actes més característics propis de la celebració estrictament religiosa; l’Ofici i, també la Processó amb el pa per beneir. Estic segur que entre tots mirarem de fer-ho prou bé per tal que no es trenqui l’encant d’una Festa Major compartida.

Fer Festa Major és, efectivament, treure al carrer el millor de nosaltres mateixos. Abans, les festes majors acostumaven a celebrar-se al final de les collites quan les famílies podien donar-se algunes alegries d’afegit. Avui dia, això està més diluït donat que dins les poblacions, les feines són molt més variades i quan és festa per algú, és treball i preocupació per un altre. Ara bé, amb el bon propòsit de tots i amb la voluntat de gaudir -la en pau, hem de fer una bona Festa Major.

Fer festa major és, sobretot, beneir Déu Pare mitjançant Jesucrist i, evidentment també els seus amics els sant, com el nostre patró. Hem de ser agraïts i donar gràcies a Déu. De moltes formes Déu ens ajuda i és digne que el lloem, el glorifiquem i li donem gràcies. Aquesta és la principal actitud que caracteritza una festa major. A això us convido. Mirem de ser-hi tots, ben agermanats, per beneir Déu, amb la confiança que ell faci davallar la seva bondat sobre les nostres llars.

És el que volem dir quan parlem del Pa beneït. Demanem la benedicció divina sobre tots nosaltres que com un signe rebem en les coques beneïdes i compartides a taula. Si fem pujar l’acció de gràcies, esperem que baixi la benedicció sobre tots. Demanem-la al bon Déu, per intercessió de Sant Bartomeu: que sigui benedicció per a totes i cadascuna de les famílies de la població; benedicció que volem que atenyi a les necessitats més crítiques de cada casa, i per això més autèntiques. Aquesta és la benedicció que esperem que davalli del cel. Fem festa amb la confiança de que Déu dóna a qui es deixa ajudar. Bona Festa Major per a tots.

[ text publicat al Programa de la Festa Major * 24/8/2014 * de Roda de Berà ]