Parròquia de Sant Bartomeu

El «Santíssim Ecce Homo »

A Roda de Berà, vull dir a la Parròquia, tenim com a Festa Major petita, el «Santíssim Ecce Homo». Amb tota seguretat una festa deixada aquí per la presència, en el passat, de la Companyia de Jesús. Són conegudes les devocions basades en pregàries atribuïdes a Santa Brígida. Aquí poso la segona lectura de la litúrgia de les Hores per a la Festa de Santa Brígida, copatrona d’Europa (amb santa Caterina de Sena i santa Beneta de la Creu [ Edith Stein ], com a carmelita), que s’intitula D’unes pregàries atribuïdes a santa Brígida (Oració 2 : Revelationum S. Birgittae libri 2, Roma 1628, pp. 408-410).

Sigueu beneït, Senyor meu Jesucrist, que vau predicar la vostra mort abans que ocorregués i en l’última cena vau consagrar miraculosament el pa material en el vostre cos preciós i el vau donar amorosament als Apòstols com a memorial de la vostra digníssima passió; després encara mostràreu la màxima humilitat tot rentant els peus d’ells amb les vostres santes mans.

Sigueu honorat, Senyor meu Jesucrist, que vau suar sang del vostre cos innocent per la por que us feien la passió i la mort, i, no obstant això, vau consumar la nostra redempció, ja que volíeu redimir-nos, i vau manifestar amb la més plena evidència la caritat que teniu envers el llinatge humà.

Sigueu beneït, Senyor meu Jesucrist, que fóreu conduït a la presència de Caifàs; vós que sou jutge de tots, vau permetre humilment ser lliurat al judici de Pilat.

Glòria a vós, Senyor meu Jesucrist, per les mofes que toleràreu quan, vestit de porpra, us van coronar amb espines agudíssimes, quan vau deixar pacientíssimament que escopissin la vostra faç gloriosa, que us tapessin els ulls i que us peguessin fortament les mans funestes d’aquells impius el coll i les galtes.

Lloança a vós, Senyor meu Jesucrist, que vau permetre que us lliguessin a la columna, que us assotessin inhumanament, que us portessin tot ple de sang al tribunal de Pilat, que us tractessin com un anyell.

Sigueu honorat, Senyor meu Jesucrist, que amb el vostre cos gloriós fet una llaga viva, fóreu condemnat a mort de creu; que vau dur dolorosament, en les vostres sagrades espatlles mateixes, l’instrument del suplici; que vau ser portat furiosament al lloc de la passió; que vau ser despullat, perquè volguéreu ser elevat així a l’arbre de la creu.

Sigueu per sempre honorat, Senyor meu Jesucrist, que, posat en una angúnia així, vau mirar humilment, caritativament, amb els vostres benignes ulls, la vostra digníssima mare, que no va pecar mai vi va consentir mai en el pecat més mínim; vós la vau consolar i la vau confiar al vostre deixeble, que la va custodiar fidelment.

Sigueu beneït eternament, Senyor nostre Jesucrist, que, quan estàveu en l’agonia de la mort, vau donar a tots els pecadors esperança de perdó, tot prometent misericordiosament al lladre que s’havia adreçat a vós la glòria del paradís.

Sigueu lloat eternament, Senyor meu Jesucrist, per cada hora d’aquelles en què patíreu en la creu les màximes amargueses i angoixes per nosaltres pecadors; el mal esgarrifós que us feien les ferides penetrava cruelment la vostra ànima benaurada i traspassava ferotgement el vostre cor sacratíssim fins que, destrossat aquest cor, exhalàreu l’esperit, inclinàreu el cap i us confiàreu humilment vós mateix a les mans de Déu Pare; el vostre cos quedà rígid i fred.

Beneït sigueu, Senyor meu Jesucrist, que amb la vostra sang preciosa i amb la vostra mort sagrada, vau redimir les ànimes i les retornàreu misericordiosament des d’aquest exili a la vida eterna.

Beneït sigueu, Senyor meu Jesucrist, que, per la nostra salvació, vau permetre que una llança perforés el vostre costat i el vostre cor, i vau fer-ne brollar amb abundància la vostra sang preciosa juntament amb l’aigua, per redimir-nos.

Glòria a vós, Senyor meu Jesucrist, perquè volguéreu que el vostre cos beneït fos davallat de la creu pels vostres amics i fos disposat a les mans de la vostra mare tristíssima, i que ella el cobrís amb sudaris; us vau deixar enterrar en el sepulcre i vau permetre que els soldats el vigilessin.

Honor etern a vós, Senyor meu Jesucrist, que, al tercer dia, vau ressuscitar d’entre els morts i us vau aparèixer viu a aquells que vós volguéreu; després de quaranta dies, vau pujar al cel, a la presència de molts, i hi vau fer entrar, amb tot l’honor, els amics vostres que llavors alliberàreu dels l’abismes.

Joia i lloança eterna a vós, Senyor Jesucrist, que vau enviar l’Esperit Sant als cors dels vostres apòstols i augmentàreu en llurs esperits l’immens amor diví.

Beneït sigueu, i lloat i glorificat per tots els segles, Senyor meu Jesucrist, que seieu sobre el vostre soli en el Regne dels cels, enmig de la glòria de la vostra divinitat; ara viviu corporalment amb tots els vostres membres santíssims, que havíeu assumit de la carn de la Verge.

I així vindreu el dia del judici per judicar les ànimes dels vius i dels morts, vós, que viviu i regneu amb el Pare i l’Esperit Sant, pels segles dels segles. Amén.

Tagged on: