Parròquia de Sant Bartomeu

Tricentenari l’Ermita de Berà

Ja som a l’any 2018. Un any especial per a l’Ermita de la Mare de Déu de Berà. i, evidentment, per a tots els rodencs i amics de Roda, que estimem molt aquest lloc únic. No és especial perquè sí, sinó perquè es compleixen tres-cents anys, —ni un menys ni un més—, que fou posada la primera pedra de l’actual Ermita.

Des de finals de l’estiu passat, després de diverses reunions de les entitats o associacions de la població amb la representació tant de l’Ajuntament com de la Parròquia, s’han anat perfilant les celebracions que seran com el pal de paller d’altres activitats festives i complementàries.

La primera d’elles serà el proper 11 de març de 2018, amb la DIADA INICIAL DEL TRICENTENARI. Efectivament, fou el dia 12 de març de 1718 que, essent batlle de Roda Pere Ignasi Martorell, fou posada la primera pedra de l’actual Ermita. Es tardaria nou anys a aixecar-la però l’obra ja estava començada. Com que l’escaiença exacta tocaria el dilluns i amb les condicions de treball d’avui dia fer festa seria gairebé impossible, s’ha traslladat al dia abans que s’escau en diumenge i això va més bé a molts.

Evidentment, no deixarem de celebrar-hi l’Aplec tradicional del Dilluns de Pasqua que s’escau enguany el dia 2 d’abril de 2018. Hi anirem a menjar la “mona” com és habitual cada any amb les sardanes i els altres elements festius que ja anirem concretant.

El dia 17 de juny de 2018, diumenge a la tarda, hi acudirem per a la Trobada de Cristians de l’Arxiprestat del Tarragonès-Llevant. Una trobada festiva abans dels temps vacacionals de l’estiu per retrobar-se i per compartir el dia a dia de les nostres parròquies amb la presència de tothom que s’hi senti convidat i a gust. La programació ja s’anirà concretant.

Vindrà l’estiu i tothom a la feina. Però després de la Festa Major de Sant Bartomeu de Roda de Berà vindrà, possiblement, la traca final. Voldríem fer la Pujada a la Parròquia de la Imatge de la Mare de Déu per tal que pogués estar al poble uns dies per  després baixar-la de nou i festivament a l’Ermita. Tot això acabaria el diumenge 9 de setembre de 2018, l’endemà de la solemnitat de la Nativitat de la Mare de Déu, que tradicionalment, la celebren com a dia patronal moltes de les Ermites a ella dedicades, també la nostra.

A partir d’aquí hi ha pensades una colla d’altres activitats que ja anirem anunciant a mida que agafin forma i concreció. Tot depèn de la necessària participació de com més millor. Doneu-vos-hi tots per convidats.