BARTOMEU & NATANAEL

…de l’Església parroquial, l’Ermita i Sant Llorenç

Aquests són els tres espais de celebració i de trobada de què disposa la Parròquia. Al poble de Roda de Berà, la Parròquia de Sant Bartomeu apòstol del que aquí podeu veure’n la façana exterior. És al carrer de l’Església, número 4. Al costat mateix hi ha la casa rectoral; aquesta, està situada a la plaça de l’Església, s/n.

Darrere la via del ferrocarril que passa prop de la Punta del Guineu (més coneguda com a Roc de Sant Gaietà), al carrer Bonastre, número 3, hi ha l’església de Sant Llorenç diaca, que acull les celebracions dels qui viuen a la zona marítima de Roda, a continuació de les platges del Baix Penedès (com les platges del Francàs, la Costa daurada i la Pallisseta on hi ha el Port esportiu) i als molts que durant l’estiu venen en aquestes contrades. Hi ha culte tot l’any (discret a l’hivern, nombrós a l’estiu).

Vora la platja coneguda com a Llarga, dalt del turó que la resguarda i des d’on poden veure’s a la llunyania els vaixells ancorats davant el port de Tarragona, hi ha l’Ermita de la Mare de Déu de Berà. S’hi accedeix per la Placa de l’ermita, després d’haver traspassat un pont inferior del ferrocarril Tarragona-Barcelona i viceversa. És un lloc on tothom s’hi complau de mirar, conversar i somniar sobre el mar que té als seus peus i on el sol i l’aire fan sentir l’alè que ens vincula tots amb la vida, la terra. Som part de la creació. Durant els estius, quan tot està ple de vida i de persones, s’hi celebra els diumenges i festes per als qui s’hi apropen o fan estada pels voltants en qualsevol de les acampades instaŀlades…

Si el conjunt anterior dona una visió exterior dels edificis, aquest altre combinat, permet introduir-se al seu interior. De l’església parroquial cal destacar-ne el magnífic altar major, tot ell d’una peça, obra d’en Josep M. Jujol i Gibert. La fotografia fou realitzada durant la Festa Major del 2016 amb totes les coses a punt per a la festa del pa beneït i la benedicció de l’Ambó a punt d’estrenar en aquella ocasió.

De l’ermita cal destacar-ne la senzillesa i simplicitat que acull a tothom com a casa seva i emmarcant el retaule, també senzill de la Mare de Déu de Berà en el seu cambril ple d’estrelles.

L’església de Sant Llorenç, en canvi, tota ella de factura actual, mostra la seva condició d’església d’acollida de la molta gent que habitualment estiueja, sigui un curt temps, sigui una llarga temporada, vora el mar pacífic i bondadós de les platges de Roda de Berà.

Sant Bartomeu, l’Ermita i Sant Llorenç, per dintre.